Преди 15 г. по великденските пости в ателието на зографа Стоян Недев във Велико Търново срещу хълма Трапезица бликва лековита вода.
Докато довършвали заедно с дъщеря си иконата на св. Георги Победоносец, двамата чули гръм, сградата се разтърсила, бетонната плоча под бюрото му се разпукала и оттам бликнала вода.
„Страшен тътен, пушилка, треперят стъклата. Първоначално помислихме, че е земетресение, и избягахме навън, но се оказа, че е само в зографницата. Тогава стана верижна реакция и падна кръстът на камбанарията на катедралата“, спомня си Стоян Недев.

Той решил, че водопроводната тръба се е спукала, и почнал да копае, за да стигне до мястото на аварията. Но вместо до градската канализация ударил в скала. Така разбрал, че водата е изворна. Лабораторните анализи показали, че е добра за пиене.
Тогава не отдал значение. Поставил капак на аязмото и просто преместил бюрото си, за да не е на влагата. Така минали 4-5 г.
Сега Стоян се сеща, че св. Георги все му давал знаци, но той бил сляп да ги разгадае. Един ден обаче колегата му скулптор Стефан Комитов отишъл за мрамор в Ямбол и попаднал с болки в ръката при лечителя ясновидец бай Тодор. Мъжът дал илачи, но между другото заръчал: „Под зографницата на твоя колега има аязмо, да хване водата и да направи чешма.“
Божествен гълъб бил следващият знак към иконописеца да вдигне чешма. Птицата се появила в 12 ч по обед навръх Великден 2001 г. Стоян, който храни 2 дузини градски гълъби и те са като стражи пред ателието му, не бил виждал такъв досега. С червена човка и бял триъгълник на врата, както се изобразява Бог Отец. После разбрал, че гълъбът е различен от градските си побратими, защото е скален и се нарича гривяк.
Две седмици, докато градили чешмата, гълъбът стоял при зографа. Отлетял, когато мисията се изпълнила.
Върху мраморната чешма е изобразен св. Георги как убива ламята, иконата трябвало да бъде ориентирана на изток. Докато с водопроводчика се чудели точно какда отведат водата, за да не разбиват целия под – пак поличба.

Пред слисания поглед на работника с пукот плочките се надигнали, показали откъде трябва да минат тръбите от аязмото до чешмата.
Стоян Недев разбрал, че водата е лековита, когато момиче от Полски Тръмбеш дошло да налее за майка си. Тя имала перде на очите. Пратила я ясновидка. Тогава станало и първото чудо – пердето на жената изчезнало.

   След всичко това следват още много чудеса за които може да научите от епизодът на “Ничия Земя” , който е посветен на Стоян Недев. Ако се каните да посетите мястото, откажете се. Изгледайте серията и след това продължете да четете.

   Когато изгледахме серията за първи път се насочихме към Велико Търново и след, като пристигнахме на мястото видяхме около десет човека, които стояха пред параклиса, но самия той беше затворен. На вратите имаше голяма бележка, която гласеше, че водата в параклиса е вредна за здравето и за това от РЗИ Велико Търново затваря мястото и никой няма право на достъп до нея. Цялата тази глупост за нас означаваше, че църквата е победила иконописецът. Ние разпитахме хората на около и имаше семейство, което идваше от Бургас, заради своето детенце, други вече се бяха подобрили използвайки водата и идваха да си налеят нова бутилка, но това нямаше как да се случи.

   Когато станахме свидетели на всичко това меко казано изпаднахме в бяс, защото нестига, че държавата не се грижи за теб и твоето лечение, но и ти пречи да опиташ да го направиш сам. Ние решихме, че нашата фондация влиза в борбата и веднага успяхме да се свържем със съпругата на иконописеца, която се появява и в серията и просто попитахме, какво можем да направим за тях напълно безвъзмезно и как параклиса може да се върне на хората. Тя ни каза, че желае да събере историите на хората на които водата е помогнала и да ги занесе в общината, само че тетрадката в която ги е събирала до момента е била открадната. За нас това беше лесна задача и скоро след това създадохме ето този сайт.

НАЧАЛО

   В него хората могат да споделят своята история свързана с параклиса и се надяваме това да бъде достатъчно за неговото отваряне. Но не вярваме да е така.

   Та, ако желаете да посетите мястото не го правете все още. Ако доброто спечели в тази история, ние ще го публикуваме първи.Ако намирате тази информация за полезна, може да ни почерпите кафе 🙂 Купи ми кафе
Споделете тази публикация